Βακτήρια και Ζυμομύκητες

Βακτήρια και Ζυμομύκητες

Ποιος είναι ο ρόλος του ζυμομύκητα και των βακτηρίων στον κόλπο;
Οι ζυμομύκητες και τα βακτήρια είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες καθορισμού της υγείας του κόλπου. Αν υπάρξει υπερανάπτυξη του ζυμομύκητα, θα προκληθεί μόλυνση ζύμης. Αν υπάρξει πλεόνασμα των κακών «βακτηρίων» θα προκληθεί δυσοσμία ή βακτηριακή μόλυνση.
Ευτυχώς, υπάρχουν δύο τύποι βακτηρίων: Τα παθογόνα και τα ωφέλιμα βακτήρια. Τα παθογόνα βακτήρια είναι αυτά που προκαλούν δυσοσμία και βακτηριακή μόλυνση. Τα καλά βακτήρια όπως οι γαλακτοβάκιλλοι διατηρούν την ανάπτυξη του ζυμομήκυτα και των παθογόνων βακτηρίων υπό έλεγχο. Όταν δεν υπάρχει κάποια ανισορροπία τα καλά βακτήρια ευδοκιμούν και δεν αφήνουν τους ζυμομύκητες και τα παθογόνα βακτήρια να υπερισχύσουν.

Τι είναι η βακτηριακή κολπίτιδα?
Η πιο κοινή βακτηριακή λοίμωξη, η Βακτηριακή Κολπίτιδα προκαλείται όταν υπάρχει υπερανάπτυξη των κακών, των παθογόνων βακτηρίων στον κόλπο. Τα συμπτώματα συχνά περιλαμβάνουν μια υπερβολική γκριζωπή λευκή κολπική έκκριση και μια ενοχλητική μυρωδιά «ψαριού» η οποία μπορεί να επιδεινωθεί μετά από σεξουαλική επαφή. Ασθενείς που υποφέρουν από βακτηριακή κολπίτιδα περιγράφουν την έκκριση να μοιάζει με γιαούρτι ή πάστα. Παραπονούνται επίσης για κνησμό και ερυθρότητα στον κόλπο.

Τι είναι η μόλυνση ζύμης?
Η δεύτερη πιο συχνή κολπική μόλυνση, η μόλυνση ζύμης προκαλείται όταν έχουμε υπερανάπτυξη του ζυμομήκυτα στον κόλπο. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν καύσο, ερυθρότητα και πρήξιμο του κόλπου και του αιδοίου, πόνο κατά την ούρηση, κατά τη διάρκεια του σεξ, μια πηχτή άσπρη κολπική έκκριση η οποία δεν είναι δύσοσμη και εξάνθημα στον κόλπο.

Ποια είναι η διαφορά της μόλυνσης ζύμης και της βακτηριακής κολπίτιδας?
Τα δύο πιο συνηθισμένα είδη κολπικών μολύνσεων είναι η Βακτηριακή Κολπίτιδα και οι μολύνσεις ζύμης. Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή κολπικής μόλυνσης. Σχεδόν οι μισές κολπικές μολύνσεις κατατάσσονται στις βακτηριακές κολπίτιδες, ενώ περίπου το 29% κατατάσσονται στις μολύνσεις ζύμης. Είναι συνηθισμένο οι γυναίκες να τις μπερδεύουν μεταξύ τους. Αν υποψιάζεστε ότι έχετε μια μόλυνση, θα πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα τον γιατρό σας.
Η βακτηριακή κολπίτιδα γενικά προκαλεί μια υπερβολική κολπική έκκριση γκριζωπού λευκού χρώματος και μια ενοχλητική μυρωδιά ψαριού η οποία μπορεί να επιδεινωθεί μετά τη σεξουαλική επαφή. Πολλοί άνθρωποι περιγράφουν αυτή την έκκριση να μοιάζει με γιαούρτι ή πάστα. Παραπονούνται επίσης για κνησμό και ερυθρότητα στον κόλπο.
Οι μολύνσεις ζύμης μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη δυσφορία. Τα συμπτώματα γενικά περιλαμβάνουν κνησμό και καύσο στον κόλπο και γύρω από το αιδοίο, ένα άσπρο κολπικό έκκριμα που μοιάζει με τυρί cottage, πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή και πρήξιμο του αιδοίου. Μπορεί να μην υπάρξει δυσοσμία ή μπορεί να παρατηρήσετε μια ζυμώδη οσμή.