Δυσοσμία κόλπου: Πραγματικότητα ή Φαντασία

Δυσοσμία κόλπου: Πραγματικότητα ή Φαντασία

Αν υποφέρετε από δυσοσμία κόλπου, γνωρίζετε ότι η δυσοσμία κόλπου είναι πραγματική. Αλλά μας εκπλήσσει συνεχώς η παραπληροφόρηση που κυκλοφορεί σχετικά με αυτό το συνηθισμένο πρόβλημα. Εδώ θα πρέπει να διαχωρίσουμε την πραγματικότητα από τη φαντασία.

Πώς είναι η φυσιολογική οσμή του κόλπου;
Όλες οι γυναίκες έχουν κάποια φυσιολογική κολπική οσμή. Αυτή η μυρωδιά διαφέρει από άτομο σε άτομο και μπορεί να περιγραφεί ως γλυκιά ή έντονη. Μπορεί επίσης να έχει μεταλλική μυρωδιά κοντά στην περίοδο ή σαν αμμωνία μετά τη σεξουαλική επαφή. Αυτές οι μυρωδιές είναι φυσιολογικές και μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τη διατροφή, την άσκηση και τις ορμονικές διακυμάνσεις.
Όταν αισθάνεστε άβολα ή έχετε αρχίσει να παρατηρείτε μια μυρωδιά «ψαριού», αυτό σημαίνει ανεβασμένο pΗ. Και ανεβασμένο pΗ για παρατεταμένο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε βακτηριακή κολπίτιδα, μια λοίμωξη που θα μπορούσε να απαιτεί ιατρική παρακολούθηση. Tα προϊόντα για την υγιεινή του κόλπου διατηρούν τον φυσικό μηχανισμό του σώματός σας για την ισορροπία στον κόλπο και βοηθούν στο να εξουδετερωθεί η δυσοσμία στην ευαίσθητη περιοχή.

Σημείωση:
Αν η δυσοσμία επιμείνει ή συνοδεύεται από πυρετό, πόνο ή άλλα συμπτώματα, θα πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό.

H δυσοσμία κόλπου δεν είναι πραγματική
Ένας από τους μύθους είναι ότι η δυσοσμία κόλπου δεν είναι ένα πραγματικό πρόβλημα και ότι οι γυναίκες που νομίζουν ότι έχουν δυσοσμία κάνουν λάθος. Αυτός ο μύθος συνήθως βρίσκεται στα φόρουμ στο ιντερνέτ και συχνά συνοδεύεται από μια θεωρία συνομωσίας ότι η δυσοσμία του κόλπου εφευρέθηκε από τις εταιρείες που προσπαθούν να πουλήσουν γυναικεία προϊόντα για ένα πρόβλημα που στη πραγματικότητα δεν υφίσταται.

H δυσοσμία κόλπου είναι πραγματική και πολύ συνηθισμένη
H δυσοσμία κόλπου είναι ένα πολύ αληθινό πρόβλημα που οι περισσότερες γυναίκες θα αντιμετωπίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους. Οι γυναικολόγοι έχουν μια διαδικασία που εξετάζει τη δυσοσμία κόλπου και τις αμίνες που προκαλούν τη δυσοσμία- το ονομάζουν “Whiff Test”. (Είναι αλήθεια- ρώτα τον γυναικολόγο σου!) Είναι ένα από τα πιο κοινά τεστ που κάνουν οι γυναικολόγοι και η δυσοσμία είναι ένα από τα πιο κοινά θέματα που οι ασθενείς τους αντιμετωπίζουν.

Αν μια γυναίκα έχει δυσοσμία κόλπου, είναι δικό της φταίξιμο.
Αυτή η λανθασμένη πληροφορία παίρνει διάφορες μορφές. Συνήθως, ξεκινά με το λανθασμένο συμπέρασμα ότι η δυσοσμία κόλπου προκαλείται από κακή υγιεινή. Μερικές φορές λένε στις γυναίκες ότι έχουν δυσοσμία επειδή δεν καθαρίζουν την περιοχή αρκετά συχνά ή με τον σωστό τρόπο. Άλλες φορές λένε στις γυναίκες ότι έχουν δυσοσμία επειδή πλένονται υπερβολικά.

Η δυσοσμία κόλπου μπορεί να συμβεί ακόμη και αν μια γυναίκα τα κάνει όλα σωστά.
Dr Lauren Streicher το εξηγεί καλύτερα: «Υπάρχει μια παρανόηση ότι οι γυναίκες που έχουν γυναικολογικά θέματα θα πρέπει να κάνουν κάτι λάθος. Δεν είναι αλήθεια. Η φυσιολογική ισορροπία 4.3 του κολπικού ph μπορεί εύκολα να διαταραχθεί από συμβάντα ρουτίνας όπως η έμμηνος ρύση, η σεξουαλική επαφή και οι φυσιολογικές ορμονικές διακυμάνσεις. Έτσι η οσμή στην ευαίσθητη περιοχή και άλλα θέματα μπορεί να προκύψουν ακόμη και όταν οι γυναίκες τα κάνουν όλα σωστά.

O κόλπος όλων των γυναικών έχει μυρωδιά «ψαριού»
Κάποιες γυναίκες έχουν ακούσει τόσο συχνές αναφορές σε κολπικές μυρωδιές σαν «ψαριού» που έχουν αρχίσει να πιστεύουν ότι αυτός είναι ο τρόπος που ένας φυσιολογικός κόλπος θα έπρεπε να μυρίζει. Αυτό δεν είναι σωστό. Ένας υγιής κόλπος δεν θα έπρεπε να μυρίζει σαν ψάρι.

Η μυρωδιά «ψαριού» είναι ένα σημάδι ότι έχετε ανεβασμένο ph.
Όταν το κολπικό ph είναι ανεβασμένο (4.6 ή υψηλότερο), τα βακτήρια που προκαλούν τη δυσοσμία ευδοκιμούν. Αυτά τα βακτήρια παράγουν αμίνες που μπορεί να κάνουν έναν κόλπο να έχει μυρωδιά ψαριού ή άλλη δυσάρεστη. Όταν ο κόλπος διατηρεί ένα υγιές pH (3.5 ως 4.5) δεν θα υπάρχει μυρωδιά ψαριού. Αντιθέτως, ο κόλπος θα έχει μια φυσική, υγιή οσμή που μπορεί να είναι σαρκώδης ή έντονη. Μπορεί επίσης να είναι μεταλλική κοντά στην περίοδο ή σαν αμμωνία μετά από συνουσία. Αυτές οι μυρωδιές είναι φυσιολογικές και μπορεί να εξαρτώνται από τη διατροφή, την άσκηση και τις ορμονικές διακυμάνσεις.

Τι είναι η δυσοσμία κόλπου;
Η δυσοσμία κόλπου ορίζεται ως μια δυσάρεστη μυρωδιά, συνήθως ως αποτέλεσμα μιας ανισορροπίας του pH, η οποία έχει επιτρέψει σε μικροοργανισμούς που προκαλούν δυσοσμία να ευδοκιμούν στον κόλπο. Αν υπάρχει μυρωδιά ψαριού, θα μπορούσε να σημαίνει βακτηριακή κολπίτιδα. Ή αν δεν υπάρχει καμία οσμή ή αν υπάρχει μια ζυμώδης οσμή (οσμή σαν ψωμιού ή μπύρας) συνοδευόμενη από άσπρο έκκριμα, θα μπορούσε να σημαίνει μια μόλυνση ζύμης.

Τι συμβαίνει αν έχω μια κολπική οσμή που δεν είναι σαν του ψαριού ή ζυμώδης αλλά που βρίσκω δυσάρεστη;
Αν η μυρωδιά σου δεν είναι σαν του ψαριού ή ζυμώδης και δεν έχεις συμπτώματα δυσφορίας( εκκρίματα, κνησμό ή ερεθισμό), η μυρωδιά του κόλπου σου είναι το πιο πιθανό να είναι φυσιολογική. Όλες οι γυναίκες έχουν κάποια φυσική κολπική μυρωδιά. Αυτή η μυρωδιά διαφέρει από άτομο σε άτομο και μπορεί να περιγραφεί ως σαρκώδης ή έντονη. Μπορεί επίσης να μυρίζει μεταλλική κοντά στην περίοδο ή σαν αμμωνία μετά από σεξουαλική επαφή. Αυτές οι μυρωδιές είναι φυσιολογικές και μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη διατροφή, την άσκηση και τις ορμονικές διαταραχές. Δεν υπάρχει ανάγκη να κάνετε οποιαδήποτε ενέργεια για να εξαλείψετε ή να καλύψετε αυτές τις φυσιολογικές μυρωδιές. Ωστόσο, αν αυτή η φυσιολογική κολπική μυρωδιά σε δυσαρεστεί ή σου φέρνει αμηχανία, μπορεί να θελήσεις να δοκιμάσεις ένα προϊόν για την υγιεινή του κόλπου για έξτρα φρεσκάδα και αυτοπεποίθηση.

Πως μπορώ να απαλλαγώ από την κολπική δυσοσμία;
Εφόσον η δυσοσμία κόλπου μπορεί να είναι αποτέλεσμα ανισορροπίας του κολπικού pH, μπορεί να εξουδετερωθεί με το να επανέλθει το κολπικό pH στη φυσιολογική του κατάσταση. Η διατήρηση ενός υγιούς κολπικού pH μπορεί να βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι τα βακτήρια που έχουν φυσιολογικά την παρουσία τους στον κόλπο σου θα βρίσκονται σε ισορροπία και οι μικροοργανισμοί που προκαλούν δυσοσμία δε θα μπορούν να ευδοκιμήσουν. Αν πιστεύεις ότι έχεις λοίμωξη, δες το γιατρό σου για θεραπεία.

Πως μπορώ να προλαμβάνω την κολπική δυσοσμία;
Το να διατηρείς ένα υγιές κολπικό pH στις φυσιολογικές τιμές είναι ο καλύτερος τρόπος να προλαμβάνεις την κολπική δυσοσμία. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι κολπικές διαταραχές συνήθως προκύπτουν όταν το κολπικό pH δε βρίσκεται σε ισορροπία.