Παγκόσμια ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού

Παγκόσμια ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού

Η 25η Οκτωβρίου σηματοδοτεί την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού. Αυτό το είδος καρκίνου αποτελεί την πιο συχνή μορφή εμφάνισης καρκίνου στις γυναίκες παγκοσμίως, με περισσότερες από 1,7 εκατομμύρια νέες διαγνώσεις το χρόνο σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία. Αποτελεί το δεύτερο πιο συχνό τύπο καρκίνου που εμφανίζεται στις γυναίκες, δηλαδή, το 12% του συνόλου των νέων περιπτώσεων καρκίνου και το 25% των περιπτώσεων καρκίνου στις γυναίκες παγκοσμίως. Ο καρκίνος του μαστού είναι η πέμπτη πιο συχνή αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες.

Το σημαντικότερο όπλο σας εναντίον του καρκίνου του μαστού είναι η πρόληψη!

Σύμφωνα με το World Cancer Research Fund International, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού διπλασιάζεται κάθε δεκαετία μέχρι την εμμηνόπαυση.

Το προσδόκιμο επιβίωσης από καρκίνο του μαστού διαφέρει από χώρα σε χώρα και κοινωνική ομάδα. Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης. Αυτό συμβαίνει διότι η διάγνωση γίνεται πλέον πιο έγκαιρα και εντοπίζεται γρηγορότερα το σημείο που έχουν αναπτυχθεί τα καρκινικά κύτταρα.

Συμπτώματα και προειδοποιήσεις. Τι να προσέξετε.

Το πιο σύνηθες προειδοποιητικό σημείο του καρκίνου του μαστού είναι ένα συμπαγές ογκίδιο που συνήθως δεν μπορεί να μετακινηθεί και μπορεί να πονάει ή όχι. Άλλα σημεία μπορεί να είναι τα ακόλουθα:

 • Η θηλή μπορεί να εμφανίζει να είναι στραμμένη προς τα μέσα ή να βγάζει σκουρόχρωμο υγρό.
 • Το δέρμα πάνω από τον όγκο μπορεί να μοιάζει με φλούδα πορτοκαλιού ή να παρουσιάζει εσοχές (κοιλότητες) στις περιοχές όπου έχει εξαπλωθεί ο καρκίνος.
 • Έκκριση ορώδους ή αιμορραγικού υγρού από τη θηλή.
 • Η αλλαγή στο σχήμα ή στην εξωτερική καμπύλη του μαστού. (Πρέπει να αναφέρουμε όμως ότι η αλλαγή στο μέγεθος ή στην υφή του μαστού μπορεί να οφείλεται σε πληθώρα άλλων καταστάσεων, όπως οι αλλαγές στον ιστό του μαστού που συμβαίνουν φυσιολογικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του καταμήνιου κύκλου, ή μπορεί να οφείλεται σε κύστες, σε αδενώματα κ.α.).

Τι να κάνετε αν παρατηρήσετε κάτι από τα προαναφερμένα;

 • Απευθυνθείτε στον γιατρό σας σε περίπτωση που ανακαλύψετε κάποιο συμπαγές ογκίδιο ή κάποιο από τα προειδοποιητικά σημεία του καρκίνου του μαστού, ιδιαιτέρως αν οι αλλοιώσεις επιμένουν μετά από έναν εμμηνορροϊκό κύκλο ή αλλάζουν την εμφάνιση του μαστού.
 • Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ σε λιγότερο από δύο ποτά την ημέρα.
 • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος, ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση.
 • Αποφύγετε την μακρόχρονη ορμονοθεραπεία, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.
 • Παραμείνετε σωματικά δραστήριες, περπατήστε, κάντε γυμναστική ή κολύμβηση.
 • Καταναλώνετε τρόφιμα υψηλά σε περιεκτικότητα φυτικών ινών, όπως είναι τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά χωρίς συντηρητικά
 • Χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο γιατί το ελαϊκό οξύ έχει δείξει ότι καταστέλλει τη δράση του σημαντικότερου ογκογονιδίου του μαστού.

Και οι άντρες μπορεί να προσβληθούν από καρκίνο του μαστού! Αλλά παρουσιάζεται 100 φορές συχνότερα στις γυναίκες παρά σ’ εκείνους.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο τρόπος ζωής επηρεάζει σημαντικά τους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Όπως για παράδειγμα, της πρόωρης έναρξης του εμμηνορρυσιακού κύκλου (να εμφανιστεί η περίοδος πριν την ολοκλήρωση του 12ου έτους). Ή ακόμα και την  αργοπορημένη ολοκλήρωση αυτού (μετά τα 55 έτη). Η μη απόκτηση παιδιών καθώς και την πρώτη εγκυμοσύνη πάνω από την ηλικία των 30 ετών. Αυτό οφείλεται στο ότι όλα τα προαναφερμένα αυξάνουν την έκθεση σε οιστρογόνα και σε προγεστερόνη. Με αποτέλεσμα το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου του μαστού να αυξάνεται αρκετά. Η απόκτηση παιδιών πριν τα 30 είναι παράγοντες που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι κάποια γυναίκα δεν μπορεί να εμφανίσει καρκίνο του μαστού σε αντίθετη περίπτωση.

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού είναι η ηλικία, το φύλλο, το οικογενειακό ιστορικό, τα γονίδια. Καθώς και οι διαταραχές του εμμηνορρυσιακού κύκλου. Επίσης η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η παχυσαρκία, η παρατεταμένη έκθεση σε ακτινοβολία καθώς και θεραπείες με ορμόνες μπορεί να προκαλέσουν δημιουργία όγκου στο μαστό.

Η νίκη της μάχης κατά του καρκίνου του μαστού μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ιατρική έρευνα, την ενημέρωση και κυρίως την πρόληψη. Η πρόληψη μπορεί και σώζει ζωές. Ενημερωθείτε για το πως μπορείτε να κρατήσετε το σώμα σας υγειές.

Η πρόληψη είναι σημαντική για κάθε είδος καρκίνου, είτε μιλάμε για τον καρκίνο του μαστού ή του τραχήλου και του ιού του ΗPV.