Κολπικό pH

Κολπικό pH

Tι είναι το κολπικό pH;
Τo pH είναι ένα μέτρο του πόσο όξινη ή αλκαλική είναι μια ουσία. Το pH μιας συγκεκριμένης ουσίας περιγράφεται ως ένας αριθμός από το 0 ως το 14. Όσο πιο μικρός ο αριθμός, τόσο πιο όξινη είναι η ουσία. Τo αποσταγμένο νερό είναι ουδέτερο και έχει pH 7. To κολπικό pH ενός υγιούς κόλπου είναι 3,5 με 4,5, το οποίο είναι όξινο.

Γιατί το pH έχει σημασία;
Θα έχετε πιθανόν ακούσει ότι το σαμπουάν που ρυθμίζει το pH μπορεί να κάνει τα μαλλιά σας δυνατά και υγιή, ή ότι το αποσμητικό με ισορροπημένο pH εξουδετερώνει τη δυσοσμία και τον ιδρώτα κάνοντάς σας να αισθάνεστε φρεσκάδα. Αλλά δεν είναι μόνο τα μαλλιά μας και οι μασχάλες που ωφελούνται από την ισορροπία του pH. Διάφορα μέρη του σώματος λειτουργούν καλύτερα σε διαφορετικά επίπεδα του pH. Στην πραγματικότητα, η ισορροπία του pH παίζει ένα μεγάλο ρόλο στη συνολική υγεία του σώματός μας.

Ποιο είναι το υγιές κολπικό pH;
Ένα φυσιολογικό κολπικό pH από 3,5 ως 4,5 είναι σημαντικό προκειμένου να διατηρηθεί η καλή υγεία του κόλπου. Σε αυτό το βέλτιστο επίπεδο του pH, o κόλπος σας έχει μια ισορροπία από απαραίτητα βακτήρια και κάποια κύτταρα ζυμομυκήτων. Αυτή η εύθραυστη ισορροπία μπορεί εύκολα να διαταραχθεί.

Γιατί έχει σημασία το κολπικό pH;
Όταν αυτή η ισορροπία διαταραχθεί, τα κολπικά προβλήματα όπως η δυσοσμία στη ευαίσθητη περιοχή και η δυσφορία είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν. Όταν το pH στην ευαίσθητη περιοχή δε βρίσκεται σε ισορροπία, οι μικροοργανισμοί που προκαλούν δυσοσμία μπορούν και ευδοκιμούν. Μελέτες δείχνουν ότι κολπικά προβλήματα συχνά δημιουργούνται όταν το κολπικό pH δεν είναι ισορροπημένο. Η διατήρηση ενός υγιούς κολπικού pH μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο της κολπικής δυσοσμίας και δυσφορίας.

Γιατί το κολπικό pH είναι σημαντικό;
Το κολπικό σας pH παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στο να διατηρείτε το σώμα σας υγιές και ισορροπημένο. Ένα κολπικό pH από 3,5 ως 4,5 είναι ιδανικό για ωφέλιμα βακτήρια και δημιουργεί ένα εχθρικό περιβάλλον για παθογόνα βακτήρια. Το υγιές pH βοηθά τα ωφέλιμα βακτήρια να ευδοκιμούν και εμποδίζει την υπερανάπτυξη του ζυμομύκητα και των παθογόνων βακτηρίων.
Όταν το pH είναι ανεβασμένο, το περιβάλλον αλλάζει και ευνοεί τα παθογόνα βακτήρια. Αυτό μπορεί να επιτρέψει στα παθογόνα βακτήρια να προκαλέσουν δυσοσμία, ερεθισμό και μόλυνση. Το ανεβασμένο pH είναι ένας από τους παράγοντες κλειδιά που οι γιατροί εξετάζουν όταν κάνουν διάγνωση κολπικών μολύνσεων. Η διατήρηση ενός κολπικού pH μέσα στην υγιή κλίμακα μπορεί να βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο της κολπικής δυσοσμίας και δυσφορίας.

Πώς μπορώ να διατηρήσω ένα υγιές κολπικό pH;
Οι γυναικολόγοι γνωρίζουν ότι το κολπικό pH είναι το κλειδί για έναν υγιή κόλπο, επειδή το υγιές pH μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί ο κίνδυνος των κολπικών διαταραχών. Και οι μελέτες δείχνουν ότι οι κολπικές διαταραχές συχνά προκαλούνται όταν το κολπικό pH δε βρίσκεται σε ισορροπία. Έτσι, αν επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας έχοντας ένα πρόβλημα όπως η κολπική δυσοσμία ή δυσφορία, ένα από τα πρώτα πράγματα που οι περισσότεροι γιατροί θα κάνουν είναι το να εξετάσουν το κολπικό σας pH για να δουν αν έχει ανέβει πάνω από 4,5.