Βακτηριακή κολπιτιδα

Tι είναι η βακτηριακή κολπίτιδα;
Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι η πιο κοινή αιτία κολπικών μολύνσεων στις γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας.

Ο κόλπος είναι κανονικά όξινος, πράγμα το οποίο βοηθά να αναχαιτιστεί η ανάπτυξη των κακών βακτηρίων και να διατηρεί το επίπεδο των καλών βακτηρίων που ονομάζονται γαλακτοβάκιλλοι. Ωστόσο αν η ισορροπία του pH γίνει λιγότερο όξινη, αυτό μπορεί να επηρεάσει την υγεία του κόλπου σας. Διάφοροι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την ισορροπία του pΗ του κόλπου σας, συμπεριλαμβανομένου της περιόδου σας, της λήψης αντιβιοτικών, των υπερβολικών πλύσεων, της χρήσης ενδομήτριας συσκευής και του σπέρματος αν έχετε σεξουαλικές επαφές χωρίς προφυλακτικό. Η ανισορροπία του pH μπορεί να συνοδεύεται από υπερανάπτυξη αναερόβιων οργανισμών που αντικαθιστούν τους κανονικούς γαλακτοβάκιλλους προκαλώντας βακτηριακή κολπίτιδα.

Εγκυμοσύνη και βακτηριακή κολπίτιδα
Η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει μια αύξηση των κακών βακτηρίων στην ευαίσθητη περιοχή σας και να οδηγήσει σε προβλήματα όπως μια βακτηριακή κολπίτιδα. Αν είστε έγκυος και έχετε βακτηριακή κολπίτιδα επισκεφτείτε το γιατρό σας για να συζητήσετε πως θα την αντιμετωπίσετε. Είναι προτιμότερο να εξεταστείτε καθώς η βακτηριακή κολπίτιδα μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές όπως:

• Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου
• Αυξανόμενο κίνδυνο αποβολή
• Αυξανόμενο κίνδυνο πρόωρου τοκετού

Συμπτώματα της βακτηριακής κολπίτιδας
Αν δεν έχετε ακουστά τη βακτηριακή κολπίτιδα, δεν είστε μόνη. Πολλές γυναίκες δε γνωρίζουν ότι οι κολπικές μολύνσεις πιο συχνά προκαλούνται από τα βακτήρια παρά από τους ζυμομύκητες και τις τριχομονάδες ( μια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη μόλυνση).

Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι η πιο κοινή αιτία κολπικών μολύνσεων στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και προκαλείται από συγκεκριμένα βακτήρια που οδηγούν σε μια ανισορροπία του pH στον κόλπο σας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν συμπτώματα όπως:
• Μυρωδιά ψαριού ή δυσάρεστη οσμή
• Υδαρή εκκρίματα
• Έκκριμα γκριζωπό ή άσπρο
• Επιδείνωση των παραπάνω μετά το σεξ ή κατά τη διάρκεια της περιόδου

Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, έτσι κάποιες γυναίκες που έχουν βακτηριακή κολπίτιδα μπορεί να μην έχουν κανένα σύμπτωμα. Θυμηθείτε, η βακτηριακή κολπίτιδα δεν είναι μια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη μόλυνση και δεν είναι απαραίτητο να σας προκαλεί πόνο ή ερεθισμό.

Πότε θα πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό;
Αν υποφέρετε από βακτηριακή κολπίτιδα για πρώτη φορά ή αν είστε έγκυος, κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας. Η βακτηριακή κολπίτιδα μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού, αλλά με τη βοήθεια του γιατρού σας θα είστε σε θέση να την αντιμετωπίσετε.