Κολπική ξηρότητα

Tι είναι η κολπική ξηρότητα;
Η κολπική ξηρότητα είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζει μία στις τρείς γυναίκες, ιδιαίτερα εκείνες που περνούν εμμηνόπαυση ή εκείνες που αντιμετωπίζουν συμπτώματα πρόωρης εμμηνόπαυσης. Τα οιστρογόνα, οι γυναικείες ορμόνες φύλου, είναι υπεύθυνα για να διατηρούν τη φυσική σας λίπανση. Όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται είναι πιο πιθανόν να αντιμετωπίσετε κολπική ξηρότητα.
Κανονικά οι αδένες στον τράχηλό σας παράγουν ένα φυσικό λιπαντικό που διατηρεί τον κόλπο σας υγρό. Αυτό το φυσικό λιπαντικό κατεβαίνει στον κόλπο σας και έτσι βοηθά να διατηρείται καθαρό και υγιές το περιβάλλον του κόλπου. Μια μικρή ποσότητα άσπρου εκκρίματος είναι ένα υγιές σημάδι- ο κόλπος σας έχει φυσιολογικά καλά λιπανθεί και διατηρείται καθαρός.

Εμμηνόπαυση
Η εμμηνόπαυση είναι η ονομασία της χρονικής περιόδου που οι γυναίκες σταματούν να έχουν ωορρηξία. Επομένως στην εμμηνόπαυση οι γυναίκες σταματούν να έχουν περίοδο και δυνατότητα να μείνουν έγκυες. Ο μέσος όρος για την εμμηνόπαυση στην Ελλάδα είναι τα 51 έτη αλλά κάποιες γυναίκες μπορεί να έχουν νωρίτερα ή αργότερα.
Η εμμηνόπαυση έρχεται επειδή τα επίπεδα των οιστρογόνων φυσιολογικά μειώνονται. Τα οιστρογόνα κανονικά ελέγχουν τις περιόδους σας, γι’αυτό οι περίοδοι σας τελειώνουν όταν φτάνετε στην εμμηνόπαυση. Με λιγότερα οιστρογόνα στο σώμα σας, τα τοιχώματα του κόλπου γίνονται λεπτότερα και φυσιολογικά λιπαίνεται λιγότερο ο κόλπος σας. Γι’αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό το σώμα σας να αλλάζει και εσείς να αντιμετωπίζετε κολπική ξηρότητα.
Αν δεν αντιμετωπίζετε συμπτώματα εμμηνόπαυσης, η κολπική ξηρότητα μπορεί να υφίσταται επειδή:
– Kατά τη διάρκεια των προκαταρκτικών ή της σεξουαλικής επαφής δεν έχετε διεγερθεί σεξουαλικά.
– Χρησιμοποιείτε προϊόντα με άρωμα μέσα ή γύρω από τον κόλπο σας,
συμπεριλαμβανομένου συνηθισμένα σαπούνια ή αφρόλουτρα
– Παίρνετε αντικαταθλιπτικά ή άλλα φάρμακα
– Παίρνετε αντισυλληπτικά χάπια
– Θηλάζετε και έχετε χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων
– Έχετε κάνει υστερεκτομή
– Έχετε κάνει χημειοθεραπεία

Αν σχεδιάζετε να επισκεφτείτε το γιατρό σας για να συζητήσετε για την κολπική ξηρότητα, σκεφτείτε τους παραπάνω παράγοντες που την επηρεάζουν και αν σας αφορούν, έτσι ώστε να είναι καλύτερα σε θέση ο γιατρός σας να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την κολπική σας ξηρότητα.

Συμπτώματα της Κολπικής Ξηρότητας
Αν υποφέρετε από κολπική ξηρότητα, σας διαβεβαιώνουμε ότι δεν είστε μόνες. Μια στις τρεις γυναίκες θα το αντιμετωπίσουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Η κολπική ξηρότητα υπάρχει όταν η φυσική λίπανση στον κόλπο σας, που κανονικά διατηρεί τον κόλπο σας υγρό μειώνεται. Ενώ η κολπική ξηρότητα είναι συνηθισμένη κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση, γυναίκες κάθε ηλικίας μπορεί να την αντιμετωπίσουν.

Οι περισσότερες γυναίκες έχουν συμπτώματα όπως:
– Καύσο, πόνο μέσα στον κόλπο ή στο κάτω μέρος του κόλπου
– Κνησμό, καύσο ή πόνο γύρω από την είσοδο στον κόλπο (αιδοίο)
– Πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ, κάποιες φορές συνοδευόμενο από ελαφριά αιμορραγία
– Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
– Συχνή ανάγκη ή τάση για ούρηση
– Λεπτότερα κολπικά χείλη

Πότε να επισκεφτείτε το γιατρό σας
Αν η κολπική ξηρότητα επηρεάζει αρνητικά τον τρόπο ζωής σας, τις σχέσεις ή τη σεξουαλική σας ζωή, μιλήστε με το γιατρό σας για τα συμπτώματά σας ώστε να λάβετε τη σωστή θεραπεία – η κολπική ξηρότητα δεν πρέπει να εμποδίζει την καθημερινή σας ζωή σε καμιά ηλικία.

Θεραπεύοντας την κολπική ξηρότητα
Οι θεραπείες για την κολπική ξηρότητα εξαρτώνται από την κατάστασή σας, έτσι είναι ωφέλιμο να επισκεφτείτε το γιατρό σας ώστε να συζητήσετε επιλογές αν η κολπική ξηρότητα επηρεάζει τον τρόπο ζωής σας, τις σχέσεις ή τη σεξουαλική ζωή. Μπορείτε αν θέλετε να αγοράσετε ειδικά σχεδιασμένα προϊόντα για να ανακουφίσετε τη δυσφορία της κολπικής σας ξηρότητας έτσι ώστε να μπορείτε να νιώσετε άνετα στην καθημερινή σας ζωή. Το να τα χρησιμοποιείτε τακτικά μπορεί να βοηθήσει να ενυδατώσετε και να λιπάνετε τον κόλπο σας, ακόμη και κατά τη διάρκεια του σεξ.

Πρόληψη της κολπικής ξηρότητας
Αν υποφέρετε συχνά από κολπική ξηρότητα υπάρχουν κάποια προληπτικά μέτρα που μπορείτε να πάρετε.
Ακολουθήστε τις συμβουλές παρακάτω που θα σας βοηθήσουν να νιώθετε άνετα στην καθημερινή σας ζωή και επίσης όταν έχετε σεξουαλική επαφή.
Κορυφαίες συμβουλές για να αποφύγετε την κολπική ξηρότητα:
– Aποφύγετε να χρησιμοποιείτε αποσμητικά και προϊόντα με άρωμα μέσα και γύρω από την ευαίσθητη περιοχή σας
– Κατά τη διάρκεια του σεξ, απολαύστε περισσότερα προκαταρκτικά έτσι ώστε το σώμα σας να έχει περισσότερο χρόνο για να παράγει το δικό του φυσικό λιπαντικό
– Χρησιμοποιείστε λιπαντικό κατά τη διάρκεια του σεξ
– Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τις θεραπείες οιστρογόνων
– Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με την ορμονική θεραπεία αντικατάστασης
– Χρησιμοποιήστε ένα ενυδατικό της ευαίσθητης περιοχής ή τζελ τακτικά για να καταπραΰνετε την κολπική ξηρότητα.