Δυσοσμία κόλπου

Σχετικά με τη δυσοσμία του κόλπου
Αν σας συμβαίνει να έχετε δυσοσμία στην ευαίσθητη περιοχή, δεν είστε μόνη. Οι περισσότερες γυναίκες αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση κάποια στιγμή στη ζωή τους. Στην πραγματικότητα, μια στις τέσσερις γυναίκες έχει εμπειρία δυσοσμίας κόλπου στο παρελθόν. Και κατά μέσο όρο, το αντιμετωπίζουν 10 φορές το χρόνο.

Όμως όταν τυχαίνει σε σένα, μπορεί να νιώθεις πολύ μόνη. Η κατάσταση μπορεί να μας φέρει σε αμηχανία, γι’ αυτό συνήθως δε στρεφόμαστε στους έμπιστούς μας, φίλους και οικογένεια προκειμένου να συζητήσουμε το πρόβλημα. Μπορεί ακόμη να αποφύγουμε να το συζητήσουμε ακόμη και με το γιατρό μας. Σε γκάλοπ του one Health.com, το 47% παραδέχθηκε ότι παραμέλησε ένα πρόβλημα υγείας από ντροπή.

Θα πρέπει να ξέρεις ότι:
• Δεν είσαι μόνη- Υπάρχουν εκατομμύρια γυναίκες που αντιμετωπίζουν τη δυσοσμία του κόλπου.
• Δεν φταις εσύ- Η δυσοσμία του κόλπου συμβαίνει ακόμη και σε γυναίκες που φροντίζουν για την καλή υγιεινή του κόλπου.
• Δε χρειάζεται να ζεις μ’ αυτό – τα προϊόντα για την υγεία του κόλπου μπορούν να εξουδετερώσουν τη δυσοσμία του κόλπου καταπολεμώντας την αιτία που την προκαλεί.

Τι προκαλεί τη δυσοσμία κόλπου
Η δυσοσμία της ευαίσθητης περιοχής είναι συχνά αποτέλεσμα της ανισορροπίας του κολπικού pH. Όταν το κολπικό pH βρίσκεται σε φυσιολογικές τιμές (3,5 ως 4,5), τα βακτήρια που προκαλούν δυσοσμία αναχαιτίζονται, έτσι ο κόλπος σου έχει φυσιολογική και υγιή οσμή. Το ανεβασμένο pH για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε βακτηριακή κολπίτιδα, μια λοίμωξη που απαιτεί ιατρική παρακολούθηση.

Η ανισορροπία του ph είναι πιο πιθανό να παρουσιάζεται:

• Μετά την περίοδό σου
• Πριν ή μετά τη σεξουαλική επαφή
• Μετά το ντους

Οι μικροοργανισμοί που προξενούν δυσοσμία προσελκύονται από τα σάκχαρα που φυσιολογικά υπάρχουν στον κόλπο. Καθώς μεταβολίζουν αυτά τα σάκχαρα, δημιουργούν αμίνες οι οποίες απελευθερώνουν μια δυσάρεστη οσμή. Αυτή είναι η ίδια διαδικασία που συμβαίνει όταν ιδρώνουμε – ο ιδρώτας καθαυτός δε δημιουργεί τη δυσοσμία, τα βακτήρια που προσελκύει απελευθερώνουν τις δυσάρεστες οσμές. Αυτό επίσης συμβαίνει και με την οσμή της εμμήνου ρύσεως. Τo εμμηνορροϊκό υγρό δεν έχει δυνατή οσμή, τα βακτήρια όμως που προσελκύονται από αυτό το υψηλού ph υγρό απελευθερώνουν δυσάρεστες οσμές.

Η διατήρηση ενός υγιούς κολπικού pH μεταξύ 3,5 και 4,5 επιτρέπει στους ωφέλιμους γαλακτοβάκιλλους να ευδοκιμούν και δεν επιτρέπει στα βακτήρια που προξενούν δυσοσμία να αναπτύσσονται.

Πως να προλαμβάνετε τη δυσοσμία κόλπου
Η διατήρηση ενός υγιούς κολπικού pH στις φυσιολογικές τιμές είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της δυσοσμίας του κόλπου. Έρευνες έχουν δείξει ότι προβλήματα συχνά προκύπτουν όταν το κολπικό pH δε βρίσκεται σε ισορροπία. Διατηρώντας ένα υγιές κολπικό pΗ, μπορείς να μειώσεις τον κίνδυνο γυναικολογικών διαταραχών.